Backpacking Sabah: Day 1

Wednesday, 4 August 2010 | |

This post is loong due. Cerita lama.
Tapi still rasa nak share, so that if anyone of you guys ever wish to visit Sabah later on (with minimal cost! heh ), harap2 these information sket sebanyak boleh bantu korang ok ;)

...................................................................................................................................................

In order utk korang dapat the cheapest flight ticket, selalu2 la visit air-asia punye website hehe. So last time, ktorng beli tiket 3 bulan before tarikh yg ktorng decide nak pergi. Without any special promotion pon, you can get as low as RM64 one way! Total return flight ticket was RM176 each! (termasuk taxes, insurances dll) Murah! Murah! Murah! Yeay

Tips: Beli siap2 tiket Skybus yg bertolak dr KL Sentral ke LCCT masa purchase tiket online. Save RM3

So, ktorng kumpul dari KL Sentral pukul 9 and terus proceed to LCCT. We had our lunch pastuh check-in terminal around pukul 12.30 tghari. 

Jom ikut kitorng :)

Supposely ktorng arrive pukul 3.30 tp since hujan masa sampai KK, so flight delayed until pukul 4.15 cmtuh..tp teruja okeh dah sampai jugak akhirnya woot! woot!

last naek flight 10 tahun dulu. jakun kejap ;p
........................................................................................................................................................

Tips: Dari airport KK nak ke  Bandar KK around 5 km. Normally people take cab which can cost RM20-30, tp kalau nak save, just tunggu depan entrance airport, ada bus mini yg straight pergi bandar KK, which only cost you RM1 each! Kaaching *bunyik syiling masuk poket!


Once sampai kat bandar KK, ktorng tetiba blur. Ktorng keluarkan la GPS memasing *KONON2 BAJET TECH-SAVVY TRAVELLER lah sgt ktorng time tuh heh, try nak locate kat mana actually backpacking hostel, yg ktorng dah tempah online before nih...Masa tu still hujan so mmg basah la jalan2 kaki wandering the entire city kot!

Kata backpacking style pfffffffft!

Jalan2 punyer jauh last2 jumpa jugak, so lesson learnt: MESTI BAWAK CITY MAP KALAU X FAMILIAR JGN HARAP GPS SEBAB HAMPEH serious. padahal tempat tuh senang je. aisshhh..
................................................................................................................................................................

Ok psl accomodation, dkt Sabah kan, xyah risau sgt, since kat sini ada banyak backpackers HOSTEL. We end up in a very small hostel called Traveller's Light Hostel. Sgt bersih, cozy lepas tuh staff die friendly sgt :)))

Tempat dia comel je tp terbaek lah!
Room rates: Kalau nak dorm, dia selalunya kira RM20-22 per head (per night), tp last2 ktorng pilih 1 room with 4 BEDS at RM85 per night. So sorng RM17 shj with katil sendri!  Save!

Info: HOSTEL concept different sket from hotel, shower room dia kongsi with other occupants (tp suprisingly clean and ada CCTV!!?) pastuh ada lounge room boleh sembang2 dgn foreigners huhu. Masa ktorng check-in tuh, ada this sibling pair from Sri Lanka duk next room; pastuh bilik depan ada European couple. Interesting experience.......hmmm...
...................................................................................................................................................................

Lepas siap2 dah fresh semua, malam tu ktorng pon keluar lah meronda KK city, actually KK xbesar sgt pun, boleh jalan kaki kalau nak adventure sket..heh. So apa lagi, ktorng pegi FILIPINO Night Market utk mengejar SEAFOOD! hooray 

Harga xlah murah sgt, tp the feeling tuh eating kinda fresh seafood by the seaside mmg best woo..We ate IKAN, SOTONG and UDANG BAKAR for RM40 kowt..kongsi2 saja nak taste *seolah2 kat semenanjung xde ikan..heh. tp puurrrrrfeeeeccccccct wa ckp sama lu! 

..................................................................................................................................................................

Info:Tahu kan yg since Sabah 6.00 pon dah gelap, so malam dia pon mcm cpt..around 10.30 pon mcm dah cool down. Pukul 6.00 pagi plak dah macam kul 8 aisshhh..

Since this was just the first day we only did some walking tours, pastuh ape lagi snap2 la gambar heh. Lepas photographer penat click2, model suma penat pose, ktorng pon baliklah hostel rest, since tomorrow is going to be a BIG ISLAND DAY woot! woot! 


Next post: DAY 2- PULAU MAMUTIK ITU KAMI YANG PUNYA!!!!


6 comments:

BillyNain said...

wah2...waiting for the next entry
next time nk pegi sabah invite la aku sama...ha3
but after this bukan kata nk pegi korea ke? ha!

smileysya said...

sabah mmg besss! :)

Putra said...

nice witten! gmbar luv x bole blah..haha! n mmg promote backpackers lodge gler2x r ko..kah3x..cctv tu mahal..woot woot! =D

sYLaR said...

chantek ar gmbr!!! i like!

hadiee said...

semat. lepas ni leh plan la g sana.

SAISamal said...

mengujakan! aku dpt ticket firefly rm132 roundtrip! hohooo, saje nk menang :p